Valpsäkra hemmet

Det är viktigt att valpsäkra hemmet, valpar är otroligt nyfikna och något spännande på golvet åker snabbt in i munnen. Likadant utomhus, små sten, cigg fimpar, alla sorters bajs slinker snabbt in i munnen på en valp. Nu är det ändå ganska enkelt att valpsäkra för just tax valpar, dom har ju inte samma räckvidd som en större ras har. 
Det är väldigt praktiskt att ha ett väldigt valpsäkert rum/del av rum som man kan sätta valpen om man känner att inte har tid att ha riktigt bra uppsikt. Det kan vara en så simpel sak som att ta en dusch... då vet du att valpen inte kan hitta på något farligt. 
 
Jag hittade den här listan på nätet och den är ganska bra, lite väl hispig kanske. 
 

"Att ha uppsikt över sin nya valp hela tiden är lättare sagt än gjort, därför kan det vara bra att valpsäkra bostaden innan du får hem den lilla valpen.

Valphage

En valphage kan vara bra att ha eftersom det kan vara svårt att ha uppsikt över valpen hela tiden. Om man behöver göra något som innebär att man inte kan ha uppsikt över valpen, så kan man placera valpen i hagen med en leksak eller ett gott, valpvänligt ben.

Har man små barn i familjen som gärna vill leka och bära på valpen så kan det också vara bra att ge valpen en lugn vrå där den kan sova och vara för sig själv en stund. Valphagen ska vara valpens fristad.

Tänk på att börja med att vänja valpen vid valphagen när den är lite trött och inte när den är utvilad och på värsta bushumöret. Det gör det lättare för den att acceptera att vara i hagen.

Köket

Stäng alltid alla skåpsdörrar och för extra säkerhet kan du installera barnlås på dem. Finns att köpa på IKEA.
Placera farliga rengörings- och lösningsmedel högre upp i skåp som valpen inte kan komma åt.

Om det behövs, placera slasken/soporna på ett ställe där valpen inte kan komma åt den, antingen i ett barnsäkrat skåp eller uppe på diskbänken. Där kan finnas mycket som luktar gott för en valp, men som är farligt, till exempel gammal otjänlig mat, kycklingben och plast.

Lämna inte plastpåsar, plast- eller aluminiumfolie framme där valpen kan nå dem. De kan lukta mat och annat gott som gör att valpen gärna tuggar i sig dem, vilket så klart är farligt.

Undvik helst att ha valpen i köket när du lagar mat. Du kan lätt råka snubbla på den och riskera att tappa något farligt på golvet.

En stor valp kan komma åt grythandtag på spisen, tänk på att vända dem inåt ifall valpen skulle befinna sig i köket medan du lagar mat.

Tänk på att ugnsluckan är varm, låt inte valpen komma för nära när ugnen är, eller precis har varit på.
Ställ undan knivar och andra köksredskap så att inte valpen kommer åt dem.

Använd inte bordsduk där tyget hänger ner en bit. Det blir lätt en rolig ”leksak” att dra i och valpen kan få allt möjligt farligt över sig.
Plastburkar och större plastbehållare skulle kunna kväva en valp om den hamnar över nos och mun.

Vardagsrummet

Om du har öppen spis, tänk på att ställa för något så att valpen inte kan bränna sig.
Täck över eventuellt otäckta eluttag.

Ta bort elsladdar i marknivå. Valpen kan tugga genom dem och få en stöt eller dra ner lampor och andra apparater genom att dra i sladdar.

Tänk på att en bokhylla som inte är fastsatt skulle kunna ramla över valpen om den stöter till den eller börjar klättra i den.

Synålar, trådrullar, trådar och stickor kan orsaka mycket skada om valpen får i sig dem. Ställ undan i ett barnsäkrat skåp eller placera högt upp dit valpen inte når.

Trappor

Tänk på att en valp inte förstår sig på hur trappor fungerar, utan kan kasta sig rakt ut, eller klättra upp och falla genom trappmellanrummen. Sätt för en barngrind eller kompostgaller både ovanför och nedanför trappan.

Dörrar

Säg till alla i familjen och besökare att valpen ännu inte förstår kommandot ”stanna” och kan därför sticka ut genom ytterdörren kvickt som en iller.

Sätt gärna ett kompostnät framför ytterdörren så att du och alla andra som finns i huset påminns om att det finns en valp i huset. Det är lätt man glömmer.

Om du har svängdörrar inne i huset någonstans, tänk på att ställa upp dem eller lyfta bort dem så att de inte kan råka klämma valpen på något sätt.

I barnrummet

Barnens leksaker är ofta väldigt roliga för en valp, men tänk på att en valp lätt tuggar sönder saker och kan sätta i sig farliga småbitar av en leksak.

Lämna inte blöjor, använda som oanvända, framme där valpen kan nå dem.

Stäng garderober, lådor och skåp, så att inte valpen kommer åt otillåtna saker. Det kan ju vara fina skor och kläder som blir söndertuggade.

Sätt gärna en barngrind till barnrummet, eftersom det kan vara svårt för små barn att veta vilka saker som inte ska ligga framme när man har valp.

Badrummet

Tänk på att ställa eventuella pillerburkar och mediciner högt upp. Valpen kan tugga sig igenom burkar och plastflaskor lätt som en plätt. En liten mängd huvudvärkstabletter kan skapa väldiga problem hos en valp.

Tandkräm, rakhyvlar, hårfärgningsmedel, sollotion, deodoranter, propplösningsmedel och andra rengöringsmedel som kan tänkas finnas i badrummet måste ställas utom räckhåll för valpen.

Det bästa är att tänka på att alltid ha badrumsdörren stängd.

Tvättstugan

Tvättmedel, blekningsmedel och annat som förvaras här kan vara mycket farligt för valpen. Se till att placera det i ett barnsäkrat skåp eller högt upp på en hylla.

Om möjligt, stäng också dörren till tvättstugan när du inte är där, eller sätt upp en barngrind om det inte finns någon dörr.

Garaget

Alla typer av medel som kan finnas i ett garage, som till exempel gödningsmedel, glykol, olja, målarfärger, med mera, är förstås farliga för en valp.

Tänk på att städa upp eventuellt spill på golv och andra ytor som valpen kan komma åt.

Batterier, spikar, skruvar och annat liknande är också farliga för en valp.

Verktyg, som sågar, hammare och annat av tyngre natur kan skada valpen om det ramlar över den.

Tänk också på att valpen kan smyga in under bilen och lägga sig för att sova. Livsfarligt om du sedan ska köra ut bilen!

Det bästa här är att inte låta valpen gå in i garaget överhuvudtaget. Håll garagedörren stängd även när du själv är i garaget, så att inte valpen smyger in efter dig.

Om du absolut måste ha valpen med dig i garaget, placera den i en valphage, där inget farligt finns, varken på golvet eller så något redskap/verktyg kan ramla ner på valpen.

Övrigt

Småpengar kan vara väldigt farliga för en valp, dels kan de fastna i tarmen och dels kan de förgifta valpen eftersom de innehåller ämnen som inte är bra, till exempel zink.

Persiennsnören kan vara väldigt roliga att leka med, men om valpen tuggar i sig dem kan de fastna i tarmen och orsaka inre skador. Häng upp dem så att de inte går att nå.

Choklad innehåller, det för hundar, giftiga ämnet teobromin. Se till att inte låta choklad ligga framme så att valpen kommer åt att äta det. Mörk choklad innehåller särskilt mycket teobromin.

Får hunden i sig oskalade hela nötter kan dessa behöva opereras ut. Förvara nötter på en plats där inte valpen kan komma åt dem.

Utomhus

Tryckimpregnerat trä som ofta används till att bygga trädäck innehåller olika giftiga ämnen, som till exempel bekämpningsmedel och arsenik. Låt inte valpen slicka på träet. Läs mer om tryckimpregnerat trä på Wikipedia.

Om du har en balkong med springor mellan golvytan och räcket, tänk på att valpen kan trilla ner (om det är en väldigt liten valp) eller skada benen eller en tass. Lägg för något, typ en planka, för att förhindra att valpen skadar sig.

På balkongen kan också räcket bestå av springor, som valpen skulle kunna sticka ut huvudet mellan. Risken finns att valpen fastnar. Täck över räcket med ett styvt balkongtyg eller presenning.

Öppna fönster kan vara en fara, valpen kan få för sig att hoppa ut.

Låt inte dörrar stå öppna utan dörrstopp. Det kan bli tvärdrag som gör att dörren slås igen, och valpen kan komma i kläm.

Sätt något framför glasdörrar så att inte valpen springer in i glaset. Man kan också sätta klistermärken i valpens synhöjd så att den ser att det inte går att springa genom glaset. En krock med en glasruta kan orsaka nackskador.

Kontrollera staketet i trädgården, så att det inte är sönder eller för dåligt för att hålla valpen inne i trädgården. Förbättra eventuellt med hönsnät eller annat.

Har ni swimmingpool, se till att den är inhägnad, så att inte valpen ramlar i. Om den inte vet hur man tar sig upp igen så kan den drunkna. Efter några veckor, när valpen är trygg och har vant sig vid sin nya omgivning, lär den hur den ska ta sig upp ur poolen.

För en valp är fallande grenar extra farliga. Se över träden i trädgården och gå inte ut i skogen eller parken om det stormar. Tänk också på att smågrenar i ögonnivå för valpen kan skada den i ögonen.

Det kan också finnas giftiga växter i valpens utomhusomgivning. Var noga med att inte valpen tuggar på blad och annat som du inte känner igen.

Nygödslade gräsmattor bör man också undvika eftersom gödsel kan vara giftigt för hundar att få i sig."

 

 

 
Dolly SKK utställning i Gimo



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0