Om din hund inte är rumsren

Är din hund frisk?

Om det är en ung hund som aldrig blivit rumsren så är det första du ska fundera på om du varit tillräckligt engagerad och noggrann i din träning av hunden. Längre ner finns en beskrivning på hur du bör göra.

Om du tycker hunden är rumsrenhetstränad med den ändå inte är rumsren, eller om det är en hund som varit någotsånär rumsren och sedan börjat kissa inne igen så är steg ett att kontakta en veterinär som får undersöka hunden. Det finns många olika sjukdomar som kan göra att en hund inte blir rumsren. Den kan tex ha någon missbildning i urinvägarna, den kan ha urinvägsinfektion, livmoderinflammation, prostatainflammation, diabetes, njursjukdom, leversjukdom, sköldkörtelproblem, cushings sjukdom m.m.

Börja om med valpträningen

Om din veterinär undersökt hunden och konstaterat att den är frisk så kan du börja med att börja om med rumsrenhetsträningen som om det vore en 8 veckors valp. Dvs du ska ta ut valpen/hunden för att kissa så fort den sovit, lekt eller ätit. Du tar då ut hunden och ställer dig passiv och väntar. Välj 2-3 olika lämpliga platser och variera mellan dem, men gå inte en promenad förrän efter hunden kissat. Om hunden kissar eller bajsar så berömmer du. I början, innan hunden förstått principen kan du behöva stå still länge. Men du ska absolut inte börja gå runt med hunden, för då kanske den glömmer bort att den var kissnödig. Om du tycker att du stått och väntat väldigt länge och ingenting händer så går du in med hunden igen, men håller den under strikt observation så du hinner ut med den igen när den verkar orolig/nosar runt.

Om det skulle hända en olycka inne så ska du aldrig bestraffa hunden för det, det lär den sig ingenting av utan du kan istället få problem med att hunden tycker du är otäck och går och gömmer sig när den ska kissa. Då får du ännu svårare att lära den vara rumsren.

Du ska försöka få till regelbundna rutiner för mat och rastning så brukar det också vara lättare, då vänjer sig hunden vid att den får gå ut på vissa tider och får lättare att hålla sig. Om du har problem med rumsrenheten bör du aldrig låta det gå mer än 2-3 timmar mellan rastningarna. När man kommit tillrätta med problemet ska du räkna med att låta hunden gå ut minst var 5:e timme.

Under träningen så är det viktigt att vara uppmärksam på din hunds beteende. De flesta hundar beter sig på samma sätt när de behöver gå ut, de nosar runt lite och drar sig mot de platser där de kissat tidigare. Ser du det så tar du direkt med hunden ut och berömmer om den kissar ute.

Det kan också vara så att hunden drar sig undan till delar av bostaden som du inte har lika bra uppsikt över när den vill kissa. Därför kan det vara bra att begränsa hundens rörelseyta till det rummet du befinner dig i till du kommit tillrätta med problemet.

Vissa hundar vill absolut kissa på ett speciellt underlag. Den kan tex leta efter en matta eller en tidning att kissa på för att den vant sig vid det som valp. Då kan du dels se till att du inte har några mattor framme eller ha en matta/tidning vid ytterdörren som hunden ”får” kissa på. När hunden går mot den mattan går du helt enkelt ut med den.

Kissar inne när den är ensam

En del hundar upplever det som oerhört obehagligt att vara ensamma. Hundar är flockdjur och det är helt onormalt för dem att bli lämnade ensamma. De kan då få ångest, vilket kan leda till att de kissar och bajsar inne när den är ensam. Då måste du träna dem på att klara av att vara ensamma separat.

Revirmarkering

Sen finns det hundar som markerar sitt revir även inomhus. Om det gäller en hanhund så ser du då att han lyfter på benet och kissar mot väggar, stolsben, bordsben osv. Tikar som revirmarkerar kan också lyfta på benet, eller sprätta med bakbenen efter de kissat, men ibland bara hukar de sig ner. Hundar som kissar i sängen eller i hundkorgar och liknande gör det ofta som en revirmarkering. För det mesta är det också små mängder urin som kommer vid dessa tillfällen, de tömmer inte blåsan helt.

Om detta är problemet så behöver du hålla hunden under mycket noggrann uppsikt för att kunna förhindra att den kissar inne till du kunnat bryta vanan. Du skall tvätta de områden som hunden kissat på mycket noga. Du kan också använda s.k. Piss-off spray. Du kan med fördel begränsa hundens rörelseutrymme till det rum du är i för att kunna hålla koll. Hanhundsskydd eller tikskydd är bra att använda när du inte har möjlighet att ha hunden under full observation. Dessutom så kan man ha god effekt av att kastrera hunden eftersom lusten att revirmarkera då minskar.

Otrygg ute

Vissa hundar känner sig otrygga ute och vill därför inte kissa utomhus. Då gäller det dels att få hunden att bli trygg med ljud och annat som finns ute, dels att gå undan till en lugn plats när hunden skall rastas.

Vanliga misstag vid rumsrenhetsträningen

Hunden har blivit bestraffad när den gjort ifrån sig inne och går då och gömmer sig när den ska kissa/bajsa och vill ibland inte heller göra ifrån sig ute om ägaren är nära. Bestraffa alltså aldrig olyckor, men belöna när det blir rätt.

Hunden blir utsläppt på tomten för att göra ifrån sig men ägaren har inte följt med ut och sett att den verkligen gjort något. Och följaktligen inte heller berömt/belönat när hunden gjort ifrån sig. Kan leda till att hunden går ut och nosar eller leker och sen kommer in och kissar. Följ alltså med hunden ut och låt den vara kopplad på ett begränsat område till den gjort ifrån sig, sen kan den vara lös på tomten/promenaden.

Hunden har lärt sig att promenaden alltid tar slut efter det att den kissat eller bajsat. Då lär den sig att hålla sig länge ute så att promenaden ska fortsätta. Då är risken stor att den istället gör ifrån sig när den kommer in. Fortsätt alltså promenaden/utevistelsen en liten stund efter att hunden kissat/bajsat.

Prognos

Chanserna att du ska lyckas få din hund rumsren är mycket stora. Men för vissa hundar kan det ta lite längre tid och kräva lite mer engagemang.